Jak jeść ekologicznie? 9 prostych zasad, dzięki którym zadbasz o środowisko. INFOGRAFIKA 2020

image
CAsfera.pl
26.03.2020 r.
Czas czytania: 2 min
arrow-up
okładka dla wpisu "jak jeść ekologicznie?"

Dbanie o środowisko nie powinno sprowadzać się do postów na Facebooku… ale nie jest też równoznaczne z koniecznością całkowitej rezygnacji ze zdobyczy cywilizacji. W jaki sposób każdy z nas może zacząć dbać o swoje otoczenie – od zaraz? 

Przedstawiamy 9 prostych do wdrożenia zasad, dzięki którym nie tylko zaoszczędzisz, ale przy okazji zadbasz o środowisko!

Jak jeść ekologicznie? 9 prostych porad dla każdego

Zanim pójdziesz na zakupy spożywcze, sprawdź zawartość lodówki i spisz listę zakupów. Posiłki zaplanuj wokół jedzenia, którego przydatność jest najkrótsza, a po powrocie ze sklepu posiekaj i odpowiednio przechowuj produkty – nie tylko przedłużysz w ten sposób świeżość produktów, ale też przygotowywanie posiłków będzie łatwiejsze w ciągu tygodnia.

Podczas zakupów postaw na warzywa – najlepiej lokalne, sezonowe i do tego te, których uprawa wymaga mniejszego zużycia zasobów (w tym wody): fasolę limę, kukurydzę, orzeszki ziemne, komosę ryżową, arbuz, rzodkiewkę, szpinak i inne. Posiłki nakładaj na mniejsze talerze, a jeżeli czujesz niedosyt – udaj się po dokładkę. W ten sposób ustrzeżesz się przed nakładaniem zbyt dużych porcji i marnowaniem jedzenia.

Nie wyrzucaj też resztek jedzenia – znajdź przepisy, do których możesz je dodać. Zachowaj skórki cebuli, marchewki, czosnku i selera, a następnie przygotuj z nich pyszny wywar warzywny, który możesz dodawać np. do gotującego się ryżu lub komosy ryżowej. Lekko papkowate owoce wykorzystuj w koktajlach lub pieczywie śniadaniowym, a z czerstwego chleba zrób bułkę tartą.

Dowiedz się w jaki sposób powstają i działają daty przydatności do spożycia dla różnych produktów. Według kampanii Narodowej Federacji Instytutów Kobiet (NFWI) główną przyczyną skrajnego marnowania żywności jest właśnie niewiedza społeczeństwa na temat tego jak działają daty przydatności.

Co jeszcze?

Jak pokazują wyniki badań, wycinanie mięsa i produktów mlecznych z diety może zmniejszyć ślad węglowy danej osoby nawet o 73 procent! Ponad 30 procent powierzchni Ziemi jest wykorzystywane do hodowli i utrzymania zwierząt; według badania przeprowadzonego przez ONZ „sektor hodowlany odpowiada za 9% CO2 pochodzącego z działalności człowieka, ale wytwarza znacznie większy odsetek jeszcze bardziej szkodliwych gazów cieplarnianych. Generuje 65 procent podtlenku azotu związanego z człowiekiem, który ma 296 razy większy potencjał ocieplenia globalnego (GWP) niż CO2”.

Rozważ więc dołączenie do międzynarodowych akcji środowiskowych, takich jak poniedziałek bez mięsa czy środa bez pszenicy (pszenica zużywa bardzo duże ilości wody podczas uprawy).

infografika "Jak jeść ekologicznie" przedstawiająca 9 porad odnośnie tego jak jeść, robić zakupy spożywcze i przechowywać pożywienie w zgodzie ze środowiskiem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Subskrybuj nasz Newsletter i zyskaj:

  • interesujące publikacje ekspertów,
  • informacje o aktualnych promocjach,
  • wyjątkowe oferty Klubu korzyści.

Wprost na Twojego mejla!

Zapisz się

Może jeszcze
u nas zostaniesz?

Przejrzyj naszego bloga i dowiedz się, jak:

Interesujesz się tematyką oszczędzania pieniędzy?
Koniecznie sprawdź #WyzwanieOszczędzanie