X
    Kategorie: Eko Ty

Grill w stylu eko

Przypalona karkówka, kilka rodzajów ociekających tłuszczem kiełbas, zimna w środku kaszanka, a wszystko to na plastikowej zastawie, wśród gryzącego w oczy dymu? Nie, grillowanie nie musi tak wyglądać. Sprawdź, jak to robić w stylu eko.

Grillowanie to świetny sposób na niebanalny posiłek w plenerze i seria wydarzeń towarzyskich, bez których trudno wyobrazić sobie lato. Warto jednak pamiętać, że tradycyjny grill z górami mięsa podawanymi w chmurze toksycznego dymu na plastikowych talerzykach nie ma nic wspólnego z ekologią ani zdrowym stylem życia. 

Czy da się grillować w sposób przyjazny dla środowiska i zdrowszy dla nas samych? Oczywiście!

Postaw na odpowiedni sprzęt

Grille węglowe kosztują niewiele, jednak zdrowsze i bardziej eko są grille gazowe – korzystanie z nich wiąże się z wydzielaniem do atmosfery mniejszej ilości dwutlenku węgla i różnych toksycznych substancji, które powstają np. wtedy, gdy do ognia skapuje tłuszcz. Godne uwagi są także grille elektryczne. Jedne i drugie są dużo droższe niż te najzwyklejsze, jednak warto w nie zainwestować: wystarczają na lata. 

Jeśli wolisz grill węglowy, postaw na taki, który jest w miarę solidny (nie rozpadnie się po sezonie) i ma specjalną misę, dzięki której tłuszcz nie skapuje bezpośrednio na rozżarzony węgiel. Jako paliwo wybieraj węgiel drzewny lub brykiet ale bez sztucznych dodatków oraz ekologiczną rozpałkę. 

Jednorazowe grille węglowe, które można kupić na każdym rogu, lepiej sobie darować:  nie są ekologiczne, choćby dlatego, że używa się ich tylko raz. 

Nie kupuj jednorazowych talerzy i sztućców

Jeżeli grillujesz koło domu, najprościej będzie, jeśli skorzystasz ze zwykłej zastawy – tej, której używasz na co dzień.

Jeśli jednak bardzo nie chce ci się myć talerzy, szklanek i sztućców albo grillujesz w miejscu, w którym zmywanie jest zbyt dużym wyzwaniem, sięgnij po nieco bardziej ekologiczne (choć niestety wciąż jednorazowe) rozwiązania: zastawę z tektury, drewna, bambusowych liści, skrobi kukurydzianej, liści palmowych albo otrąb pszennych. 

Postaw na warzywa, owoce i nie tylko

Ekologiczne grillowanie to grillowanie bez mięsa albo chociaż z jego mniejszą ilością. Dlaczego? Bo branża mięsna zatruwa środowisko bardziej niż wszystkie środki transportu razem wzięte. Produkcja mięsa wiąże się także z ogromną emisją gazów cieplarnianych i zużyciem mnóstwa zasobów, np. wody. Jak podaje Forsal.pl, żeby uzyskać 1 kg wołowiny, wpuszcza się do atmosfery aż 26,6 kg CO2! 

Co na grilla zamiast mięsa?


Do grillowania nadają się niemal wszystkie warzywa i grzyby oraz niektóre owoce, a zwłaszcza:

  • Papryka
  • Cukinia
  • Cebula
  • Bakłażan
  • Szparagi
  • Bataty
  • Kolby kukurydzy
  • Młode marchewki
  • Fasolka szparagowa
  • Kalafior
  • Rabarbar
  • Pieczarki
  • Boczniaki
  • Wszystkie grzyby jadalne
  • Banany
  • Jabłka
  • Gruszki
  • Plastry ananasa
  • Brzoskwinie


Warzywa możesz wcześniej zamarynować (np. w oliwie zmieszanej z sokiem z cytryny, czosnkiem, ziołami, pieprzem i solą), zrobić z nich kolorowe szaszłyki, a z niektórych – np. z kalafiora i bakłażana – efektowne steki. Pomidory, bakłażany i cukinie możesz także faszerować. 

Grzyby możesz upiec na ruszcie albo użyć ich do szaszłyków.

Grillowane owoce są pyszne zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Warto eksperymentować! W internecie znajdziesz mnóstwo przepisów, w tym na grillowanego… arbuza w wielu odsłonach: arbuz z miodem i tymiankiem, arbuz z sosem z mango, limonki i melisy, arbuz z serem feta, czosnkiem, miętą i chili, arbuz zamarynowany w miodzie, soku z cytryną i pieprzu cayenne… Jest w czym wybierać! 

Grillowany arbuz z miodem i tymiankiem – przepis magazynu Kuchnia

Składniki: 

  • 1,2 kg arbuza
  • 3 łyżki płynnego jasnego miodu
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • łyżka świeżego tymianku

Przygotowanie:

  • Pokrój arbuza na plastry, a plastry na spore cząstki (pozostaw skórki).
  • Zmieszaj miód z sokiem z pomarańczy i tymiankiem i posmaruj kawałki arbuza.
  • Piecz 2 minuty z każdej strony.

Grillować możesz także sery, np. camembert lub halloumi, a także tofu, wegańskie kiełbaski z soi i oczywiście pieczywo. Podpieczona bagietka z masłem, czosnkiem i pachnącymi ziołami sprawi, że goście zapomną o karkówce!  

Źródła:

https://wyborcza.biz/biznes/7,147743,26115145,jak-grillowac-ekologicznie.html?disableRedirects=true
https://grill360.pl/porady/zdrowy-grill-w-stylu-eko-6-prostych-zasad/
https://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/7,137782,24702915,grillowany-arbuz-z-miodem-i-tymiankiem.html?disableRedirects=true