Kolejny rok i znów powtarza się ta sama historia – świąteczny stół uginał się od potraw, a Tobie zostało tyle jedzenia, że nie sposób go przejeść i w rezultacie musi wylądować w koszu? Święta Bożego Narodzenia już za nami, ale nowy rok przyniesie następne okazje, podczas których stół pełen pysznych potraw będzie obowiązkowym punktem spotkania. Nie popełnij ponownie tego samego błędu i naucz się kupować jedzenie tak, aby nie musieć go później wyrzucać!
Jak wynika z danych zebranych przez Instytut Ochrony Środowiska Państwowego Instytutu Badawczego (IOŚ-PIB) i Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego, najwięcej żywności marnuje się właśnie w naszych domach. Aż 60% wyrzucanego jedzenia pochodzi z gospodarstw domowych. Nic zresztą dziwnego. Często kupujemy o wiele więcej, niż potrzebujemy, nie wykorzystujemy w pełni produktów, a jedzenia przygotowujemy tyle, że później zalega niezjedzone w lodówce i się psuje. Jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby tego uniknąć.
Zacznij od planowania
Dobry plan zakupów powinien uwzględnić nie tylko to, jakie potrawy chcesz przygotować, ale też to, ilu gości się spodziewasz. Obiad świąteczny dla całej rodziny będzie wymagał zupełnie innego przygotowania niż przyjęcie urodzinowe dla kilku znajomych. Sprawdź dokładnie przepisy oraz ilość potrzebnych składników i na podstawie tego stwórz listę zakupów. Przed wyjściem do sklepu zajrzyj do szafek i lodówki. Być może część produktów już masz w domu!
Postaw na sprawdzone i lubiane przez gości dania
Święta i inne uroczystości, na które musimy przygotować więcej jedzenia niż na co dzień, to nie jest najlepszy moment na eksperymenty w kuchni. Zamiast ryzykować nowym daniem, które może zakończyć się fiaskiem i zostanie wyrzucone, postaw na przepisy, które dobrze znasz i wiesz, że wyjdą. A może Twoi goście mają swoje ulubione potrawy i tak się składa, że umiesz je przyrządzić? Ugotuj to, co wszyscy zjedzą ze smakiem, a na pewno jedzenie zniknie ze stołu.
Sprawdzaj daty ważności produktów
Nawet najlepiej sporządzona lista zakupów na nic się nie zda, jeśli przez nieuwagę wrzucisz do koszyka produkty, których termin przydatności do spożycia zaraz się skończy, albo takie, które już są po terminie. Będąc w sklepie, sprawdzaj dokładnie daty na opakowaniach. Owoce czy warzywa warto kupić tuż przed planowanym przyjęciem, aby nie leżały za długo w domu i były świeże.
Zadbaj o minimalizm w kuchni i na stole
Podczas następnych świąt potraktuj umiar w kuchni jako swojego sprzymierzeńca. Ta sama kapusta z grzybami równie dobrze może posłużyć jako farsz do pierogów, nadzienie do uszek, a nawet baza do bigosu. A może sześć potraw zamiast dwunastu podczas wigilijnej kolacji w zupełności wystarczy, aby każdy z biesiadników odszedł od stołu najedzony? Jeżeli jednak zależy Ci na podtrzymaniu tradycji, pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością – porcje powinny być zdecydowanie mniejsze niż te na co dzień.
Gotuj w myśl zasady zero waste
Staraj się wykorzystywać w całości potencjał produktów. Nie wyrzucaj tych części warzyw, których nie użyjesz od razu podczas gotowania – możesz zrobić z nich później zupę krem albo zdrowy, warzywno-owocowy koktajl. Niezjedzona kapusta z grzybami świetnie się nada jako nadzienie do domowych bułeczek, a szynkę, która została po imprezie, dodaj na drugi dzień do wytrawnych babeczek albo jajecznicy. Voilà! Ciepłe śniadanie gotowe, a Ty nie wyrzuciłeś żadnego z produktów do śmieci.
Odpowiednio przechowuj żywność i zamrażaj
Aby na dłużej zachować świeżość przygotowanych potraw, trzymaj je w chłodnym miejscu, zamknięte w pojemniku lub owinięte folią spożywczą. Odpowiednio zabezpieczona żywność powinna być dobra do zjedzenia jeszcze kilka dni po zakończonych świętach, a bigos będzie wtedy jeszcze lepszy niż od razu po ugotowaniu. To, czego nie uda ci się zjeść, możesz zamrozić. Świąteczne pierogi czy wielkanocny domowy sos pieczeniowy sprawdzą się idealnie, gdy któregoś dnia zabraknie Ci pomysłu na obiad.
Podziel się z innymi
Pomimo szczerych chęci i tak zostało Ci tyle jedzenia, że można by było nim kogoś obdarować? Zrób to! Goście na pewno ucieszą się, gdy, wychodząc z przyjęcia, dostaną od Ciebie coś pysznego na drogę. Możesz też pomyśleć o tych, którym powodzi się gorzej niż Tobie. Sprawdź, czy w Twoim mieście działa lodówka społeczna, i zostaw tam coś pożywnego dla najbardziej potrzebujących albo wesprzyj jadłodajnie i fundacje organizujące zbiórki żywności.
Zbyt duże ilości jedzenia, które niezjedzone marnuje się i zostaje później wyrzucone do śmieci, to częsty problem po każdych świętach i różnego rodzaju przyjęciach. Dzięki odpowiedniemu planowaniu zakupów spożywczych z powodzeniem tego unikniesz. A jeżeli już zostanie Ci nadwyżka jedzenia, pamiętaj, że masz do dyspozycji kilka sposobów na to, aby żywność nie musiała trafić do kosza!
Źródła:
- https://www.ppr.pl/wiadomosci/aktualnosci/jak-kupowac-na-swieta-zeby-nie-kupic-za-duzo-166052
- http://ios.edu.pl/wp-content/uploads/2017/11/Pr%C3%B3ba-oszacowania-strat-i-marnotrawstwa%C5%BCywno%C5%9Bci-w-Polsce.pdf
- https://natemat.pl/257511,minimalistyczne-swieta
- https://wezpomoz.pl/lodowka-spoleczna/