Nieprzyjemny zapach w lodówce, mole w szafce, zielony osad na wędlinie – każdy z nas przeżył takie doświadczenie. Aby uniknąć takich przypadków wystarczy zadbać o właściwe przechowywanie żywności. Przeczytaj nasz poradnik i poznaj podstawowe zasady.
Marnowanie żywności
Marnowanie żywności to poważny problem w Polsce. Według raportu Banku żywności „Nie marnuj jedzenia” z 2023 roku w naszym kraju wyrzuca się aż 4,8 miliona ton żywności rocznie. Chleb, mimo tego, że jest używany w wielu tradycjach i obrzędach, to jest produktem, którego najczęściej się pozbywamy – aż 52% osób przyznaje się do złego gospodarowania nim.
Przechowywanie żywności
Aby zapobiec temu scenariuszowi i przestać wyrzucać jedzenie do kosza wraz ze swoimi pieniędzmi, można zacząć planować posiłki z wyprzedzeniem i tworzyć swój jadłospis na cały tydzień. Pomoże w tym spisywanie sobie wcześniej listy zakupów, aby o niczym nie zapomnieć. Zmniejszy również ryzyko kupowania więcej, niż potrzebujemy. Jednak odpowiednie przechowywanie żywności może być przydatne do zachowania dłuższej świeżości produktów przy minimalnym wysiłku. Dlatego w tym artykule przejdziemy przez różne artykuły spożywcze oraz ich najlepszą formę przetrzymywania.
Warzywa liściaste
Sałatę czy szpinak najlepiej przechowywać w specjalnych pojemnikach bądź woreczkach, które pomagają utrzymać odpowiednią wilgotność. W ten sposób zapobiegniemy ich wysychaniu.
Pieczywo
Wcześniej już wspomniany chleb najlepiej przechowywać w lnianym worku lub drewnianym chlebaku. Aczkolwiek, jeśli nie ma takiej możliwości można zostawić go w plastikowej folii, do której został zapakowany, pod warunkiem zrobienia w niej kilku dziurek. Dzięki temu możemy zapobiec spleśnieniu pieczywa.
Pomidory i ogórki
Te warzywa nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ tracą swój smak i aromat. Lepiej czują się w koszyku, w chłodnym, zacienionym miejscu.
Ziemniaki i buraki
Nie muszą być przechowywane w lodówce i podobnie jak pomidory i ogórki, lepiej je trzymać z dala od światła słonecznego.
Cebula i czosnek
Najlepiej przechowywać je w koszyku lub splecione w warkocz i powieszone w kuchni lub spiżarni.
Wędliny
Najlepiej przechowywać w pojemnikach próżniowych oraz wystrzegać się sklepowych, plastikowych opakowań.
Mąka, cukier, produkty sypki
Te produkty dobrze jest chronić przed molami spożywczymi i bakteriami za pomocą szczelnych pojemników.
Kawa i herbata
Również lepiej jest je przesypać do zamykanego pojemnika, aby zachowały swój aromat. Może to być np. szklany słoik czy metalowa puszka.
Świeże Zioła
Dobrym miejscem na nie jest lodówka. Warto zanurzyć je w małym pojemniku z wodą. Można też delikatnie owinąć je wilgotnym ręcznikiem papierowym oraz włożyć do pojemnika.
Wyjątek: mięta i bazylia wolą temperaturę pokojową, dlatego dobrze trzymać je w doniczkach.
Układ produktów w lodówce
Najwyższa półka
To idealne miejsce do przechowywanie produktów, które mają dłuższy termin przydatności do spożycia. Możemy tu umieścić dżemy, przetwory zamknięte w słoikach i ciasta.
Środkowa półka
Tutaj warto umieścić nabiały, czyli sery, masło i jogurty. To również dobra lokalizacja dla ugotowanych potraw, które chcemy przetrzymywać przez krótki czas, zanim je zjemy.
Najniższa półka
Na niej powinny się znaleźć mięsa oraz inne artykuły spożywcze, które szybko tracą świeżość. Ustawiając je na najniższej półce minimalizujemy ryzyko skapania soków z tych produktów na resztę żywności, co zmniejsza prawdopodobieństwo rozprzestrzeniania bakterii.
Szuflady
Zaprojektowane specjalnie do przechowywania warzyw i owoców. Szuflady zapewniają odpowiednią wilgotność i temperaturę, co pomaga zachować świeżość i wartości odżywcze artykułów żywnościowych.
Drzwi lodówki
To miejsce o najwyższej temperaturze, dlatego najlepiej umieścić tam produkty, które są mniej wrażliwe na zmiany temperatury, takie jak soki, ketchupy i sosy. Mają one dłuższy termin przydatności i nie wymagają niskich temperatur, jak mięso czy nabiał.
Zamrażarka
Idealna do składowania żywności na dłuższy czas. Warto jednak pamiętać, że:
Mięso – nie powinno być przechowywane dłużej niż 3 miesiące.
Ryby – mogą być przechowywane nawet do 8 miesięcy
Chleb – najlepiej, żeby nie leżał w zamrażarce dłużej niż 6 miesięcy.
Warzywa – mogą być przechowywane do roku. Przed zamrożeniem warto je zblanszować, aby zachowały swoje wartości odżywcze i smak.
Jeśli przechowujemy coś długoterminowo, to warto oznaczyć datę na produkcie. Dzięki temu unikniemy spożycia przeterminowanej żywności.
FIFO – „First in, First out”
Do usprawnienia całego systemu można też skorzystać z metody FIFO, czyli „first in, first out”. Często stosuje się ją w gastronomii, przemyśle spożywczym oraz logistyce. Oznacza ona, że produkty, które zostały włożone do naszej lodówki, powinny być jako pierwsze wykorzystywane, zjadane. Dlatego najlepiej układać na początku półki artykuły spożywcze, które mają najkrótszy termin przydatności, a te z dłuższym można stawiać na samym końcu. Dzięki temu możemy zapobiegać niezauważeniu dalszych produktów, w czasami dla nas odległych częściach lodówki.
Odpowiednie przechowywanie żywności to klucz do minimalizowania marnowania jedzenia oraz pieniędzy. Dzięki prostym zasadom i praktycznym wskazówkom można wydłużyć świeżość produktów, co przyczyni się nie tylko do lepszego zarządzania zasobami, ale również do korzyści finansowych i ekologicznych. Warto zatem poświęcić chwilę na naukę i zastosowanie tych praktyk w swoim domu, by czerpać z nich pożytek.