X

Przechowywanie żywności – jak robić to dobrze i nie marnować jedzenia?

Według badania wykonanego na zlecenie Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor spada liczba Polaków tracących na zakupach spożywczych. Wyraźnie mniej – bo 42% w porównaniu z 55% w 2019 r. – osób marnuje żywność, której miesięczna wartość wynosi 200 zł. Mimo wyraźnej poprawy nadal wielu z nas traci na wyrzucaniu jedzenia. Zastanawiasz, jak można to zmienić? Pokażemy Ci, jakie są skuteczne sposoby przechowywania żywności.

Z tekstu dowiesz się:

  • od czego zacząć przechowywanie żywności,
  • jakich produktów nie przechowywać w lodówce,
  • jakie są zasady przechowywania żywności w lodówce.

W lodówce, na blacie szafki, a może w piwnicy? Często zastanawiasz się, gdzie i w jaki sposób przechowywać jedzenie? Jeśli do tej pory do Twojego kosza trafiało dużo zepsutego jedzenia, najwyższa pora z tym skończyć. Zmarnowana żywność to nie tylko zmarnowane dobra, ale też zmarnowane pieniądze. A na pewno zależy Ci na tym, by nauczyć się oszczędzać się ich najwięcej.

Przeczytaj też: Jak skutecznie oszczędzać? 10 porad Macieja Samcika.

Przechowywanie żywności – od czego zacząć?

Czy wiesz, że rozsądne przechowywanie żywności zaczyna się, jeszcze zanim pójdziesz na zakupy? Przed odwiedzeniem supermarketu, targowiska lub lokalnego sklepu warto nie tylko przygotować listę zakupów, ale też dokładnie sprawdzić, jakie jedzenie masz w swoim domu. Co w szczególności zasługuje na Twoją uwagę?

To przede wszystkim jedzenie w lodówce i zamrażarce. Sprawdź, czy nie trzymasz tam starego jedzenia, które już dawno powinno zostać wyrzucone. Zepsute warzywa czy owoce wyrzuć do śmieci organicznych, natomiast stary obiad (np. z makaronem, kaszą, mięsem czy nabiałem) musi niestety wylądować w odpadach zmieszanych.

Warto zwrócić także uwagę na zapasy w piwnicy lub w spiżarni. Jeśli kupujesz jedzenie na zapas, koniecznie sprawdź jego stan. Na przykład ziemniaki, które wypuściły pędy, są zdatne do spożycia tylko po odcięciu świeżego przyrostu i tylko jeśli bulwa nie jest zbyt miękka.

Przeczytaj też: Lista zakupów – jak może Ci pomóc w oszczędzaniu?

Przeglądając swoje jedzenie, z pewnością spotkasz się z dwoma oznaczeniami daty na opakowaniach:

  • Należy spożyć do – to termin przydatności produktu do spożycia. Znajduje się on na opakowaniach produktów, które łatwo się psują (mięso, ryby, nabiał). Jeśli zauważysz w swojej lodówce np. jogurt, którego data przydatności minęła, wyrzuć go do śmieci.
  • Najlepiej spożyć przed – to data minimalnej trwałości produktu. Po tym terminie kupiona przez Ciebie żywność może utracić np. kolor, smak czy zapach. Nadal jednak będzie bezpieczna do spożycia. Takiego jedzenia nie musisz wyrzucać.

Sposoby przechowywania żywności – w lodówce, w szafce, piwnicy czy z dostępem do świeżego powietrza?

Najbardziej oczywistym dla nas miejscem przechowywania żywności – zwłaszcza krótkoterminowej, a także warzyw i owoców – jest lodówka. Jednak niektóre produkty lepiej pozostawić poza jej obrębem. To m.in.:

  • Banany – pod wpływem niskiej temperatury tracą witaminy. Szybciej też ciemnieją i stają się niesmaczne. Banany najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej z dostępem do powietrza.
  • Ziemniaki – nie lubią zimna. Niska temperatura sprawia, że skrobia ziemniaczana zamienia się w cukier, a ziemniak nabiera słodkawego smaku. Najlepsze do przechowywania ziemniaków są kartonowe torby umieszczone w zaciemnionych, ale niezbyt zimnych miejscach, np. piwnicy czy spiżarni.
  • Cebula – pod wpływem niskiej temperatury zachowuje się podobnie jak ziemniak i nabiera słodyczy. Staje się też bardzo miękka. Cebula może też pozostawić w lodówce nieprzyjemny zapach, który będzie trudny do usunięcia. Gdzie więc trzymać cebulę? W szafce kuchennej – np. tej, w której przechowujesz przyprawy i zioła.
  • Czosnek – w lodówce traci swój smak, a dodatkowo może się pojawiać na nim pleśń. Czosnek, podobnie jak cebulę, najlepiej przechowywać w kuchennej szafce, tak by nie padało na niego światło słoneczne.

Chcesz poznać więcej trików na oszczędzanie, nie tylko poprzez ograniczenie marnowania jedzenia? Dołącz do naszej grupy na Facebooku: Wyzwanie Oszczędzanie i wymień się swoimi doświadczeniami z innymi użytkownikami.

Zasady przechowywania żywności – jak przechowywać żywność w lodówce?

Czy wiesz, że, jedzenie w lodówce musi być przechowywane w odpowiedni sposób, aby jak najdłużej zachowało świeżość? Zanim więc przełożysz swoje zakupy do lodówki, zastanów się, co gdzie umieścić:

  • Na górnej, najwyższej półce ułóż nabiał (jogurt, kefiry, mleko). Panuje tam najwyższa temperatura, która sprzyja rozwojowi kultur bakterii naturalnie obecnych w tych produktach.
  • Na środkowej półce ułóż te produkty, które psują się najszybciej, czyli wędliny, sery oraz gotowe dania (np. zupy).
  • Na dolnej półce panuje najniższa temperatura, w związku z czym jest to doskonałe miejsce do przechowywania surowego mięsa czy ryb.

Co umieszczać w szufladach lodówki? Najlepiej warzywa i owoce. Na drzwiach lodówki ustawiaj natomiast przetwory, jajka, oleje i soki.

Do układania jedzenia w lodówce wykorzystaj pojemniki do przechowywania żywności – najlepiej szklane. Dzięki nim zapachy produktów nie będą się mieszać. Możesz także wykorzystać słoiki do przechowywania żywności. Sprawdzą się one zwłaszcza w przypadku zup czy domowych sosów. Pamiętaj tylko, że jeśli chcesz, aby zupa była zdatna do spożycia nawet po ponad tygodniu, dokładnie zawekuj słoiki (w gorącej wodzie, piekarniku lub zmywarce).

Dlaczego szklane pojemniki i słoiki będą najlepsze? Przede wszystkim jest to bardzo higieniczny materiał. Możesz go myć w zmywarce, podgrzewać w mikrofali i nie martwić się zniszczeniem pojemnika. Szkło nie wchłania także żadnych zapachów jedzenia i nie przebarwia się. Wybierając szklane opakowania, ograniczasz także zużycie plastiku. Chcesz wiedzieć, jak jeszcze zmniejszyć zużycie tego sztucznego tworzywa? Zajrzyj na naszą stronę Mniej Plastiku.

Przechowywanie żywności w domu nie jest trudnym zadaniem. Warto jednak przyjrzeć się bliżej swoim sposobom układania jedzenia w lodówce czy w innych miejscach w domu, aby nie popełniać błędów i nie dopuszczać do szybszego psucia się jedzenia. W ten sposób unikniesz wyrzucania żywności. W Twojej kieszeni zostanie też więcej pieniędzy.