Zmień dietę i wpłyń na ograniczenie emisji CO2

image
Julia Gorczowska
25.09.2024 r.
Czas czytania: 4 min
arrow-up

Odpowiedni dobór diety to jedno z najskuteczniejszych narzędzi, które pozwala na redukcję śladu węglowego (CO2). W tym artykule dowiesz się, jak świadome decyzje żywieniowe mogą pomóc w ograniczaniu emisji. Otrzymasz od nas także przepis na smaczne, jesienne danie – prosto z naszego e-booka, dzięki któremu połączysz dbałość o środowisko z przyjemnością jedzenia.

Czy wiesz, że to, co ląduje na Twoim talerzu, może znacząco wpłynąć na kondycję naszej planety?

Wprowadź do swojego jadłospisu dietę planetarną, która bazuje na dwóch modelach żywieniowych: diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ogranicz lub całkowicie wyklucz mięso, ryby i zdecyduj się na produkty pochodzenia roślinnego, wystarczy wprowadzić dietę planetarną na jeden dzień w tygodniu, aby obniżyć swój ślad węglowy w skali miesiąca o 120kg CO2!

Zero waste w Twojej kuchni

Każdego roku na całym świecie w śmietniku ląduje około 1,3 mld ton żywności. W Polsce jest to 9 mln ton rocznie. Ponad połowa, bo 53% przypada na straty w gospodarstwach domowych. Widać więc, jak ważne są Twoje codzienne nawyki. Obecnie 8% rocznej globalnej emisji gazów cieplarnianych wiąże się ze stratą żywności. Szacuje się, że w Polsce jest to 16,5 mln ton CO2 rocznie wyemitowanego do atmosfery – to ponad połowa emisji produkowanych przez rolnictwo w naszym kraju. Jeśli więc na początek ograniczymy wyrzucane jedzenie choćby o jedną trzecią, zredukujemy emisję milionów ton dwutlenku węgla!

Co ciekawe? Gdyby zmarnowana żywność się zjednoczyła i utworzyła państwo, zajęłaby niechlubne trzecie miejsce na podium największych emitentów, zaraz obok Chin i USA.

Kluczem do wprowadzenia zmian jest odpowiedzialne planowanie posiłków, kupowanie mniejszej ilości jedzenia, właściwe przechowywanie żywności oraz kreatywne wykorzystywanie resztek. Przykładowo, resztki warzyw możesz zamienić w zupy czy buliony, a owoce, które straciły świeżość – nadają się do koktajli czy wypieków.

Zawalcz o klimat widelcem i zaproś rośliny na swój stół

W większości sklepów spożywczych znajdziesz mnóstwo produktów wegetariańskich oraz wegańskich, odpowiadających tym, które mają pochodzenie zwierzęce –, produkty bezmięsne imitujące te prawdziwe np. kotlety, burgery, klopsy, sery na bazie orzechów, jogurty z kokosa to już standard na półkach sklepowych. Ukłon w stronę osób dbających o zdrowie lub planetę robią także producenci słodyczy. W ich ofercie dostaniesz m.in. wegańskie żelki, desery i batony.

Zaczynasz dopiero swoją przygodę z gotowaniem na bazie roślin? Podrzucamy Ci przepis z popularnego bloga Maćka Korkosza (Rozkosznego) – prosto z naszego e-booka!

Od czego zacząć?

Sos sojowy i papryka wędzona to must-have na dobry początek Twojej wegańskiej przygody z gotowaniem!

Dlaczego? Jak podpowiada Rozkoszny – sos sojowy dostarczy Ci potrzebnej porcji glutaminianu sodu i piątego smaku – umami, który występuje także w mięsie. Natomiast wędzona papryka doda wędzonej nuty, której brakuje roślinom podczas gotowania.

Idealny na jesień – rozgrzewający złocisty wywar z ciecierzycą, cukinią, pomidorkami i szpinakiem.

Potrzebne składniki:

  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 duże cebule, pokrojone w piórka
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 małe okrągłe cukinie, pokrojone wzdłuż na cząstki
  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 300 g szpinaku baby

Przygotuj wędzone pomidorki koktajlowe. Rozgrzej na mocnym ogniu garnek. Włóż pomidorki i gotuj przez około 5 minut, od czasu do czasu potrząsając nimi, aż poczernieją miejscami, ale wciąż będą miały swój kształt. Zdejmij z ognia na 5 minut.

Rozgrzej 3 łyżki oliwy. Smaż cebulę z 2 ząbkami czosnku i 1/4 łyżeczki soli przez około 5 minut, aż bedą szkliste i miękkie. Przypraw kurkumą i chili, przesmaż. Dodaj cukinię, smaż z obu stron po minucie. Wsyp ciecierzycę, obtocz ją w kurkumowej oliwie. Wlej wodę i mleczko kokosowe. Gotuj około 5 minut, aż cukinia nabierze idealnej konsystencji. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj wędzone pomidorki koktajlowe. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy z czosnkiem. Dodaj szpinak i smaż około minutę pod przykryciem. Dopraw solą i pieprzem. Złocisty wywar podawaj z cukinią, ciecierzycą, pomidorami, szpinakiem i gotowe!

Zapewniamy, że smakuje wybornie! A jeśli chcesz odkrywać więcej przepisów sprzyjających środowisku – oblicz swój ślad węglowy przy pomocy naszego kalkulatora w wersji rozszerzonej i ciesz się e-bookiem pełnym propozycji blogów! Oszczędź planecie zbędnych emisji.

Artykuł powstał we współpracy ze start-upem TerGo.

Podoba Ci się ten artykuł?

Subskrybuj nasz Newsletter i zyskaj:

  • interesujące publikacje ekspertów,
  • informacje o aktualnych promocjach,
  • wyjątkowe oferty Klubu korzyści.

Wprost na Twojego mejla!

Zapisz się

Może jeszcze
u nas zostaniesz?

Przejrzyj naszego bloga i dowiedz się, jak:

Interesujesz się tematyką oszczędzania pieniędzy?
Koniecznie sprawdź #WyzwanieOszczędzanie